Contact

small living inspiration

Ik geloof niet dat we heel veel ruimte nodig hebben om te kunnen doen wat we willen doen. Hoewel ik nu niet per se klein woon (en ook zeker wel droom van huizen die een slag groter zijn) is een huis met meerdere kamers die nooit gebruikt worden echt een nachtmerrie van mij. Dat klinkt voor veel mensen misschien wat raar, maar ik krijg er echt een beklemmend gevoel van. Ik raak nu al alles kwijt, ik moet er niet aan denken hoeveel dagen ik zonder mobiel zit in een huis met drie verdiepingen.

Tegelijkertijd worden wij ook gek van een wasrek verplaatsen om bij onze kledingkast te komen, staat ons tuinhuis (wat gebouwd is om als kantoor te dienen) propvol met, tsja, wát eigenlijk, en hebben we nog steeds geen servieskast die niet teveel ruimte inneemt, maar waar ook alles inpast. Iedere keer wanneer we een nieuwbouwhuis instappen zie ik een twinkeling in de ogen van mijn vriend en dan voel ik me schuldig -wat onzin is hoor, hij wilde dit huis even graag- en vraag ik me ook weleens af of we niet gelukkiger zouden zijn in een huis met meerdere kamers waar we gewoon spullen in kunnen gooien en de deur kunnen dichtdoen.

Daarom moet ik mezelf blijven herinneren aan waarom we, na een maandenlange, vruchteloze zoektocht naar een groter huis uiteindelijk hebben besloten voor een klein huis te gaan. Want dat waren toch wat betere argumenten dan ‘het wasrek staat in de weg’. We wonen nu namelijk precies waar we willen wonen, namelijk, niet te ver van het stadscentrum (=blije Audrey) en in een rustige woonwijk met werk op 15 minuten afstand (=blije Sjoerd). Ook kan ik me herinneren dat wij allebei een hekel hadden aan de trap stofzuigen en dat we bij de verhuizing van ons eerste huis een volledige kamer inhoud hebben weggegooid, omdat het allemaal spullen waren die we niet gebruikten. En wat een rust voelden we, toen ons vorige (kleine) huis af was en we binnen 5 minuten klaar waren met het huis grondig stofzuigen.

Onze ergernissen gaan waarschijnlijk meer om het feit dat het huis nog niet af is. Want ja, we hebben nu nog een wasrek wat in de weg staat-maar dat komt doordat die kamer nog vol staat met klusspullen en kasten die weer ergens anders moeten waar nog geen ruimte/tijd/zin voor is geweest. Een klein huis hoeft namelijk geen probleem te zijn, zolang het huis maar is ingericht op jouw behoefte. Het is zo fijn om niets overbodigs in huis te hebben, en met een slim ingericht huis staat niets in de weg. Hieronder wat tips, verzameld na jarenlang ervaring 😉

tip 1 | mooi schoonmaakgereedschap scheelt ruimte, want je hoeft het niet altijd achter gesloten deuren op te bergen. In mooie grote manden bewaren we dingen als wasmiddel, dat scheelt weer ruimte in de opbergkast. Zo blijft alles binnen handbereik. Het wasrek is van hout en helemaal in elkaar te klappen. Deze hang ik op aan de kapstok in de bijkamer.

tip 2 | zorg dat zoveel mogelijk in huis een dubbele functie heeft, zoals hier de kruk een extra stoel is, maar ook een bijzettafel voor naast de bank.

De lamp is perfect als spot voor boven het bureau, maar gebruiken we ook als leeslamp bij de bank. De kap is omhoog te draaien, waardoor het meer een sfeerlicht wordt wanneer hij op de muur schijnt. De mandjes hangen als decoratie, maar worden ook wel gebruikt om spullen in op te bergen, of als dienblad. Daarna hangen we ze gewoon weer terug.

Ook hier hebben spullen een dubbele functie, het tvmeubel is een simpele bank wat we zelf hebben gemaakt van underlayment. Door tussenschotten is de bank stevig genoeg om te zitten, daarnaast hebben we er drie kleppen op gemaakt. Onder de tv bewaren we spullen die we niet zo vaak nodig hebben (zoals kerstversiering), in het middelste vak bewaren we administratie en in de laatste spelletjes en een deken-spullen die we wat regelmatiger gebruiken. Met een kussen erop is het ook een extra zitruimte. We hebben een smalle woonkamer, dus wanneer er visite is is het erg fijn om ook een zitplek aan tegenover de bank te hebben. De poppenwagen gebruiken we ook voor het opbergen van kinderboeken.

tip 3 | maatwerk = key. Een tip je overal wel als eerste leest, maar dat maakt hem zeker niet minder waar. Op onze slaapkamer hebben we vensterbank verlengd over de hele muur. De kachel onder het raam is nu mooi weggewerkt en ernaast was ruimte voor een klein boekenkastje. Hierdoor is de ruimte maximaal gebruikt en de kamer lijkt nu een stuk groter doordat de muur een geheel is. Voor deze klus hebben we een timmerman gevraagd waar we erg tevreden over waren. Mocht je nog (omgeving den haag) een timmerman zoeken, stuur me dan een mailtje.

Mocht je nog wat inspiratie willen- hieronder mijn top 3 om je te inspireren:

⫸ Een must-follow voor wanneer je klein woont: 600sqft.com

Alison van 600sqftandababy deelt al een aantal jaar haar zoektocht naar hoe ze haar kleine appartement zo praktisch mogelijk indeelt. Haar site staat vol met tips en op een of andere manier blijft zelfs het praktische stijlvol. Ze deelt dit met veel humor en vooral veel eerlijkheid. Het leuke van haar blog is dat je ziet dat haar gezin gegroeid met twee kinderen, en wat voor aanpassingen ze hebben gedaan om het comfortabel te houden.

Ik kon haar blog een tijdje terug even niet meer vinden, en heb iets van een uur op google zitten zoeken naar 500sqt. 300sqft. afkorting vierkante meter engels. 300sqftandababy. enzovoorts. Kortom: moeite waard om eens te kijken dus.

⫸ Dit fantastische huis in Londen: Small.solutions

Ik zou zo graag eens een huizenruil willen doen met de bewoners van dit appartement. Ik vind het fantastisch hoe slim dit huis is ingericht- de platenverzameling waardoor er een wand is gecreëerd, het luikje om de keuken af te sluiten van het bed, dat hoofdbord wat ook dient als opbergbak – het is allemaal zo slim en stijlvol opgelost. Extra leuk: de budget-friendly opgeknapte keuken.

⫸ voor tijdens je koffiepauze: never too small

Deze filmpjes (van +-) zijn echt perfect om te kijken tijdens een koffiepauze. De ontwerpers en architecten van deze appartementen vertellen kort de keuzes die ze hebben gemaakt. Je ziet een before en een after (altijd leuk toch?) en het kijkt heerlijk makkelijk weg. Op dit moment het beste wat ik ooit op youtube heb gevonden.

⫸ Voor meer inspiratie

Bovenstaande was mijn absolute top 3- maar mocht je meer inspiratie willen, volg dan dit bord op mijn pinterest waar ik inspirerende ruimtes en oplossingen voor klein wonen deel.

Leuk als ik meer deel over klein wonen? Laat het me vooral weten!

badkamer renovatie

De badkamerverbouwing vond ik echt een hoofdpijndossier. Hoewel we eerder een huis hebben verbouwd, was dit voor mij de eerste keer dat ik een badkamer moest ontwerpen. Gelukkig had ik al een aantal jaar me suf gepind en tig ideeën verzameld. Ik maakte een moodboard en de rest zou wel loslopen, toch?

Niet dus, want die leuke betonnen wasbakken en gouden kranen zijn niet alleen mégaduur, ook doet iedereen er heel geheimzinnig over over hoe ze eraan komen (waarschijnlijk willen ze niet aan de helse zoektocht herinnerd worden). Daarom ga ik al mijn ‘geheimen’ met jullie delen. Wel gefilterd, want iedere ruimte is nou eenmaal anders. Ik zal hier meerdere berichten over schrijven. Ik begin met een aantal tips voor de aanpak. De volgende keer zal ik ingaan op de producten en keuzes die ik heb gemaakt. Stuur me een berichtje als je vragen hebt. Ik hoor het ook graag als jij je verhaal wilt delen, of wat tips hebt ter aanvulling!

begin nú!

oke, je hoeft niet vandaag al je oude badkamer eruit te slopen (dat wil je doen wanneer de zoveelste tegelzetter niet afzegt), maar begin met de oriëntatie. Ook wanneer je je badkamer pas over een jaar wilt doen. Breng in kaart wat je wilt en maak een verdeling. Wat is nodig – wat maakt de sfeer – wat is luxe. Maak ook alvast een (geschatte) begroting. Hoe gedetailleerder, hoe nauwkeuriger je keuzes zult maken.

Dit klinkt voor de hand liggend, maar is heel makkelijk om te vergeten. De begroting is je basis, je houvast. Als voorbeeld heb ik hier mijn moodboard, hieruit kon ik een paar elementen halen die ik echt heel belangrijk vond voor de sfeer. Weet je zeker dat die tegels wilt hebben om de juiste sfeer te krijgen? Bezuinig op iets anders of kies ervoor om alleen een klein stukje te doen.

Wanneer het lukt, plan dan het dan niet op de dag. Wanneer je een stucadoor moet afzeggen en de week erna een tegelzetter voor de deur hebt staan betekent dit dat je een oplossing moet bedenken. En last minute iets moeten regelen kost vaak extra geld.

stel prioriteiten & kill your darlings

Zo was het voor mij echt een prioriteit om te kijken naar zwarte kranen (ook al heb ik lang getwijfeld over brons), wilde ik wel tegels (<3) maar niet een heel getegeld hok en wilde ik natuurlijke materialen laten terugkomen. Hierdoor wist ik waar ik mijn tijd in moest investeren. Natuurlijke materialen kunnen in kleine dingen terugkomen, dus een heel badmeubel van hout (=duur) was niet de dealbreaker. Tegels wilde ik heel graag, maar deze waren wel duur. Ik moest dus én kijken naar een goede tweede optie én al mijn inspector gadget skills inzetten om de goedkoopste tegels te krijgen. Hierdoor kon ik wél mijn droombadmeubel loslaten en hoefde ik ook niet iedere timmerman in de omgeving te benaderen voor het badmeubel. Een simpel wit wasmeubel was voldoende. Ik wist waar ik op kon bezuinigen en waarin ik wilde investeren. Ik heb me kapot gezocht naar tegels en kranen, maar ook hoe andere dingen goedkoper konden. Wij hebben bijvoorbeeld bespaard door de beton stuc alleen op de muren in de douchehoek te doen, niet te kiezen voor maatwerk en genoegen nemen met. Het plafond in de douchehoek is dus gewoon geverfd met speciale badkamerverf en we zorgen ervoor dat de badkamer goed geventileerd wordt.

Hier komt bij: staar je niet blind op details, écht een valkuil wanneer je een huis aan het verbouwen bent en je opeens moet kiezen uit 50 tinten wit. Ik vond het bijvoorbeeld moeilijk om een douchescherm die helemaal paste en een zwarte rand zou hebben los te laten, uiteindelijk heb ik me geen tel gestoord aan ons ‘simpele’ douchescherm.

vraag hulp & hossel rond

Betrek mensen die waarde toevoegen bij je plannen, praat erover. Kijk door de ogen van iemand anders. Er zijn genoeg mensen die hun badkamer hebben verbouwd en die hebben vast wat geleerd. Misschien heeft iemand nét die ene tip of opmerking (waarom doe het niet zo en zo) wat bij twijfels wegneemt of op ideeën brengt.

Vraag bij verschillende bedrijven offertes aan. Er wordt nu veel gebouwd en verbouwd, dus om werk zitten aannemers niet verlegen. Wij hebben heel uiteenlopende prijzen gehoord en wisten door dit tijdig te doen waar we aan toe waren. Ook merkte ik dat aannemers nog weleens van mening verschillen. Voor de tegels die ik had uitgekozen werd aangeraden om te kiezen voor een tegelzetter die erin gespecialiseerd is. Deze woonden helaas allemaal te ver weg waardoor de kosten teveel zouden oplopen, maar een aantal wilden me desondanks toch helpen door telefonisch mee te denken en advies te geven.

Neem dus de tijd om dingen zelf uit te zoeken. Wij hadden ook wel het geluk dat we heel handige mensen in onze omgeving hadden die ons konden helpen. Die hebben we natuurlijk als eerste gebeld.

Ga niet alle badkamerwinkels af

Het is echt zonde van je weekend om langs allemaal badkamerwinkels te gaan, sorry. Je komt teleurgesteld terug want alles is hetzelfde, het nét niet en je hoofd duizelt van alle kortingen en verschil in prijzen. Uiteindelijk is het assortiment grotendeels hetzelfde, dus doe je ding op internet. Fijn is dat je kan filteren en dus niet naar badmeubels aan het kijken bent waar je na een uur wikken en wegen erachter komt dat hij helemaal niet geleverd kan worden in het formaat wat je nodig hebt. Maak een selectie, bekijk die in de winkel en ga dan pas om tafel met de verkoper.

Doe zoveel mogelijk zelf

Nogal voor de hand liggend, maar dit is echt het goedkoopst. De tegelvloer heeft mijn man zelf gelegd samen met een heel handige vriend uit de bouw. Gelukkig had hij ook materiaal als een tegelsnijder. Maar zelfs als we dat hadden moeten aanschaffen, waren we nog goedkoper uit geweest. Onderschat het niet, manuren zijn niet voor niets duur want ze kunnen heus wel wat. De vloer durfden we zelf aan omdat het handgemaakte tegels zijn, die zijn dus allemaal net verschillend van formaat en hoeven niet helemaal recht te liggen – sterker nog, dat is veel minder mooi!

Bedenk het ook zelf

We waren eerst echt niet van plan een tegelvloer zelf te leggen, maar we konden ons niet vinden in de adviezen van de tegelzetters die we spraken. Omdat we in een jaren 30 huis wonen, kan nou eenmaal niet alles. De vloer moest vervangen worden, er moest een dikke betonlaag op om te zorgen voor stevigheid. Als we ook nog vloerverwarming wilden, werd het nog véél dikker, en als we tegels in de douchehoek wilden moesten we wel kiezen voor een aparte bak en een metalen frame om het douchescherm te ondersteunen. Daar gingen onze plannen. Maar het voelde niet goed, het klonk niet logisch. De badkamervloer moest op de draagbalken, die waren nog in uitstekende staat. De houten vloer die erop zat was rot. En de douchehoek schuin af laten lopen moest toch wel te realiseren zijn, want als we nou gewoon een rand van tegels maakten? of de douchehoek lager dan de rest, dan was het toch ook te realiseren? En vloerverwarmingsmatten zijn toch maar een halve cm dik? Ondertussen waren we ook het bouwmateriaal Q-board tegengekomen, daar zagen we ook mogelijkheden in.

Deze vragen hebben we hebben we vervolgens gesteld en toen kregen we hele andere antwoorden. Dit zou niet het eerste advies zijn, want het is simpelweg niet de meest gangbare, en niet zelf getest. Maar ook mensen die er verstand van hadden zagen er wel wat in.Geen dikke betonlaag dus, maar een laag q-board over een nieuwe ondervloer, waarop we een hoogteverschil maakten met de tegellijm en de tegels schuin aflopend neer te leggen bij de douchehoek. Klaar!

Een volgende keer ga ik meer in over de keuzes die wij hebben gemaakt. Ook de de dingen die mis zijn gegaan en die ik een volgende keer anders zou doen. Heb je een vraag of iets ter aanvulling? laat het mij weten, vind ik alleen maar leuk.

trendwatch | wat zien we in 2020?

Wanneer je ook maar enigzins op instagram of pinterest zit, kan je om sommige dingen niet heen. Terwijl je een paar jaar geleden werd doodgegooid met cactussen en grafische vormen in een wit interieur, zie je nu veel aardetinten, mandjes en ook pampasgras heb ik hier en daar weleens soms misschien wel een keer of twee gezien 😉

Maar wat gaan we de komende jaren zien? Ik vind het altijd leuk om trends te herkennen en heb naar mijn idee best vaak gelijk gehad (ik wilde bijvoorbeeld 5 jaar geleden al een blog beginnen met de naam wabi-sabi, de trendsetter dat ik ben). Maarja, achteraf praten is een stuk makkelijker dan het nu vertellen, dus laat ik het eens écht proberen. Daarom een post over wat ik allemaal nu in mijn glazen bol zie gebeuren. Kijken we over een jaar weer terug of ik gelijk had.

trend 1 | Travertin to the win

1. via Chloë McCarthy | roomonfire
2 via maister | project private bathroom
3. via april and may | Tine K home SLOW collection 2019

Ken je travertin nog? Je hebt vast wel eens een badkamer gezien waarin het wastafelblad, de vensterbank, de tegels of simpelweg álles van travertin was. Travertin is een kalkgesteente uit Italië. Volgens mij wordt het nu veel uit huizen gesloopt, want marktplaats staat vol met travertin vensterbanken en waskommen (sla je slag dus). Het heeft ook een oudbollige uitstraling gekregen, misschien omdat je er ook dolfijnen beeldjes en griekse pilaren van kan kopen, maar ik zie travertin steeds vaker terugkomen. Dit keer niet in de badkamer, maar in de huiskamer. Bij Pantoufle spotte ik al een (prachtige!) koffietafel, Ferm Living heeft een bijzettafel in de nieuwe collectie, en sindsdien zie ik het steeds vaker bij instagrammers voorbij komen.

trend 2 | gekleurd glas

Het leukste van inrichten is toch wel het combineren van materialen. Momenteel zie ik veel gekleurd glas tegenkomen. Helemaal leuk zijn de groene marrokaanse theeglaasjes, al zorgen die bij mij wel voor veel heimwee naar mijn roadtrip in Marokko vorig jaar. Ik zie gekleurd glas al langer terugkomen bij HAY, maar ook bijvoorbeeld bij de nieuwe wooncollectie van ANNA+NINA. Ik vind het zo knap hoe zij altijd hun eigen draai weten te geven, de wooncollecties zijn daarom ook zeker de moeite waard om in de gaten te houden.

1. Chelsea Cavanaugh | via etsy
2. Flame kandelaar | Hay.dk
3. Beldi theeglazen | Household Hardware

trend 3 | Ikebana inspired

stijve, symmetrische boeketten zijn het allang niet meer. Losse takjes en bloemen bij elkaar is wat we willen! Een vervolg hierop gaat geïnspireerd zijn op het bloemschikken in Ikebana stijl. Ikebana is een eeuwenoude Japanse kunstvorm, waarbij bloemen zo geschikt worden dat ze een stukje uit de natuur verbeelden.

1. Tel Qel (onbekend)
2. studio mondine | via studiomondine.com
3. rock my wedding | via rockmywedding.com
4. Thomas Mai Van | via dekoblumen.de

De hoogtes, lijnen en symmetrie staan allemaal symbool voor de schoonheid uit de natuur. In de betekenissen heb ik me even niet verdiept, en ik verwacht ook niet dat mensen echt wat gaan uitbeelden, maar geïnspireerd op Ikebana levert al prachtige werken op waarin elk takje en bloemetje tot in de puntjes een gestyld plekje heeft door veel leegtes tussen de bloemen te laten.

trend 3 | droogbloemen

1. rueanafel | rueanafel.com
2. hunter x hunter | hunterxhunterthelabel.com
3. jasmine dowling | jasminedowling.com

Ja spuit-elf hoor ik je denken. Droogbloemen zijn al een tijd aan de gang, maar wat ik steeds vaker voorbij zie komen zijn gekleurde droogbloemen. Hoewel ze nog steeds een bepaalde rust uitstralen, zijn ze toch een stuk gezelliger dan de vele grassen. Wat leuk is aan deze trend, is dat droogbloemen heel haalbaar zijn, en een stuk duurzamer dan een vers boeket.

Je kunt droogbloemen kant-en-klaar kopen, wat misschien wel even wat duurder is dan vers, maar je kunt er dan ook jaren mee doen. Maar er zijn genoeg bloemen die je zelf kunt drogen, zonder dat je er ook maar enige moeite voor hoeft te doen! Ondersteboven hangen is een bekende methode, maar wist je dat je sommige bloemen beter kan laten drogen in een vaas? Enige wat je hoeft te doen is hem in een klein laagje water zetten- om hem daar te laten staan net zolang tot het water verdampt is. Bij ridderspoor werk dit bijvoorbeeld goed. Iedereen kan dit dus!

trend 5 | Saliegroen

1. emmawallmen | via homedeco.nl
2. keramiek door Kristie van Noort | kristievannoort.com
3. jotun colour | via francis-stories.com

Terracotta is nu dé kleur van dit moment. Een kleur die daar heel mooi bijpast, is saliegroen. Vorig jaar zag je de kleur veel bij modehuizen, vaak betekent dit dat het niet lang meer duurt voordat het interieur ook in deze kleur moet. Dat hij mooi past bij de kleur van dit moment komt goed uit. Fijn, hoef je niet gelijk alles de deur uit te doen. Wil je de natuurlijke en liefelijke sfeer wat frisheid meegeven, voeg deze kleur dan toe. Een mooie derde kleur hierbij is nachtblauw.

muziek voor de herfst

Follow my blog with Bloglovin

Herfst is mijn favoriete seizoen. Ik weet niet waarom, maar wanneer het herfst wordt worden opeens allemaal interesses aangewakkerd. Ik wil alleen maar bakken, maken, schilderen, lezen en tijdens dit alles, muziek luisteren.

Ik plaats al sinds mijn tienerjaren bepaalde nummers onder ‘herfstmuziek’. Wat dit precies inhoudt, geen idee. Ik kan het niet beschrijven, maar elk van deze nummers geven me een herfstgevoel. Harvest moon is zo’n nummer, deze heeft er altijd in gestaan. Het is niet voor niets dat de tweede collectie Harvest heet.

De lijst heeft voornamelijk rustige nummers, ik vind deze lijst ideaal als achtergrondmuziek. Maar de muziek is natuurlijk ook interessant genoeg op zichzelf. Ik ben benieuwd naar wat jij vind en nog veel nieuwsgieriger naar aanvullingen op deze lijst. Ik hoop toch vooral te blijven ontdekken.

zelf limoncello maken

In de collectie ‘Sobremesa’ tipte ik het al, limoncello kan je makkelijk zelf maken. Sterker nog, het is zoveel lekkerder. Mij maak je persoonlijk niet blij met sterke drank (en mijn omgeving ook niet, want in no time sta ik op de tafel te dansen), maar een zelfgemaakte limoncello brengt me terug naar mooie zomeravonden in Italië. genoeg introductie, hier het recept!

keramieken schaal | collectie sobremesa | 10,-

men neme:

1 liter Wodka

8 grote citroenen (schoongemaakt)

300 gr. suiker

een afsluitbare pot

fles om het in te bewaren

stap 1 | Schil de citroenen en stop deze vervolgens in een pot/kan die afgesloten kan worden. Berg deze voor 3 weken op in je voorraadkast, of in ieder geval op een donkere, koele plek. Met de restjes citroen kan je vast wel weer wat anders maken, wat dacht je van citroenijsjes of limonade?

borrelglaasjes | 6 stuks | 7,50

stap 2 | Breng +/- 700 ml water aan de kook. Voeg hier de suiker aan toe. Wanneer de suiker is opgelost laat je het mengsel afkoelen. Dan kan je het toevoegen aan de pot met citroenen en wodka. Zeef vervolgens het hele mengsel en schenk deze in een fles. Sorry, je kan hem nog niet gelijk drinken, laat hem nog 2 weken staan. Dan is hij op zijn lekkerst.

Mocht je het zo lang volhouden, de limoncello is een half jaar houdbaar. Het is daarom slim om de datum erop te schrijven. Wees eens eerlijk, ga je hem echt zo lang kunnen bewaren? 😉