small living inspiration

Ik geloof niet dat we heel veel ruimte nodig hebben om te kunnen doen wat we willen doen. Hoewel ik nu niet per se klein woon (en ook zeker wel droom van huizen die een slag groter zijn) is een huis met meerdere kamers die nooit gebruikt worden echt een nachtmerrie van mij. Dat klinkt voor veel mensen misschien wat raar, maar ik krijg er echt een beklemmend gevoel van. Ik raak nu al alles kwijt, ik moet er niet aan denken hoeveel dagen ik zonder mobiel zit in een huis met drie verdiepingen.

Tegelijkertijd worden wij ook gek van een wasrek verplaatsen om bij onze kledingkast te komen, staat ons tuinhuis (wat gebouwd is om als kantoor te dienen) propvol met, tsja, wát eigenlijk, en hebben we nog steeds geen servieskast die niet teveel ruimte inneemt, maar waar ook alles inpast. Iedere keer wanneer we een nieuwbouwhuis instappen zie ik een twinkeling in de ogen van mijn vriend en dan voel ik me schuldig -wat onzin is hoor, hij wilde dit huis even graag- en vraag ik me ook weleens af of we niet gelukkiger zouden zijn in een huis met meerdere kamers waar we gewoon spullen in kunnen gooien en de deur kunnen dichtdoen.

Daarom moet ik mezelf blijven herinneren aan waarom we, na een maandenlange, vruchteloze zoektocht naar een groter huis uiteindelijk hebben besloten voor een klein huis te gaan. Want dat waren toch wat betere argumenten dan ‘het wasrek staat in de weg’. We wonen nu namelijk precies waar we willen wonen, namelijk, niet te ver van het stadscentrum (=blije Audrey) en in een rustige woonwijk met werk op 15 minuten afstand (=blije Sjoerd). Ook kan ik me herinneren dat wij allebei een hekel hadden aan de trap stofzuigen en dat we bij de verhuizing van ons eerste huis een volledige kamer inhoud hebben weggegooid, omdat het allemaal spullen waren die we niet gebruikten. En wat een rust voelden we, toen ons vorige (kleine) huis af was en we binnen 5 minuten klaar waren met het huis grondig stofzuigen.

Onze ergernissen gaan waarschijnlijk meer om het feit dat het huis nog niet af is. Want ja, we hebben nu nog een wasrek wat in de weg staat-maar dat komt doordat die kamer nog vol staat met klusspullen en kasten die weer ergens anders moeten waar nog geen ruimte/tijd/zin voor is geweest. Een klein huis hoeft namelijk geen probleem te zijn, zolang het huis maar is ingericht op jouw behoefte. Het is zo fijn om niets overbodigs in huis te hebben, en met een slim ingericht huis staat niets in de weg. Hieronder wat tips, verzameld na jarenlang ervaring 😉

tip 1 | mooi schoonmaakgereedschap scheelt ruimte, want je hoeft het niet altijd achter gesloten deuren op te bergen. In mooie grote manden bewaren we dingen als wasmiddel, dat scheelt weer ruimte in de opbergkast. Zo blijft alles binnen handbereik. Het wasrek is van hout en helemaal in elkaar te klappen. Deze hang ik op aan de kapstok in de bijkamer.

tip 2 | zorg dat zoveel mogelijk in huis een dubbele functie heeft, zoals hier de kruk een extra stoel is, maar ook een bijzettafel voor naast de bank.

De lamp is perfect als spot voor boven het bureau, maar gebruiken we ook als leeslamp bij de bank. De kap is omhoog te draaien, waardoor het meer een sfeerlicht wordt wanneer hij op de muur schijnt. De mandjes hangen als decoratie, maar worden ook wel gebruikt om spullen in op te bergen, of als dienblad. Daarna hangen we ze gewoon weer terug.

Ook hier hebben spullen een dubbele functie, het tvmeubel is een simpele bank wat we zelf hebben gemaakt van underlayment. Door tussenschotten is de bank stevig genoeg om te zitten, daarnaast hebben we er drie kleppen op gemaakt. Onder de tv bewaren we spullen die we niet zo vaak nodig hebben (zoals kerstversiering), in het middelste vak bewaren we administratie en in de laatste spelletjes en een deken-spullen die we wat regelmatiger gebruiken. Met een kussen erop is het ook een extra zitruimte. We hebben een smalle woonkamer, dus wanneer er visite is is het erg fijn om ook een zitplek aan tegenover de bank te hebben. De poppenwagen gebruiken we ook voor het opbergen van kinderboeken.

tip 3 | maatwerk = key. Een tip je overal wel als eerste leest, maar dat maakt hem zeker niet minder waar. Op onze slaapkamer hebben we vensterbank verlengd over de hele muur. De kachel onder het raam is nu mooi weggewerkt en ernaast was ruimte voor een klein boekenkastje. Hierdoor is de ruimte maximaal gebruikt en de kamer lijkt nu een stuk groter doordat de muur een geheel is. Voor deze klus hebben we een timmerman gevraagd waar we erg tevreden over waren. Mocht je nog (omgeving den haag) een timmerman zoeken, stuur me dan een mailtje.

Mocht je nog wat inspiratie willen- hieronder mijn top 3 om je te inspireren:

⫸ Een must-follow voor wanneer je klein woont: 600sqft.com

Alison van 600sqftandababy deelt al een aantal jaar haar zoektocht naar hoe ze haar kleine appartement zo praktisch mogelijk indeelt. Haar site staat vol met tips en op een of andere manier blijft zelfs het praktische stijlvol. Ze deelt dit met veel humor en vooral veel eerlijkheid. Het leuke van haar blog is dat je ziet dat haar gezin gegroeid met twee kinderen, en wat voor aanpassingen ze hebben gedaan om het comfortabel te houden.

Ik kon haar blog een tijdje terug even niet meer vinden, en heb iets van een uur op google zitten zoeken naar 500sqt. 300sqft. afkorting vierkante meter engels. 300sqftandababy. enzovoorts. Kortom: moeite waard om eens te kijken dus.

⫸ Dit fantastische huis in Londen: Small.solutions

Ik zou zo graag eens een huizenruil willen doen met de bewoners van dit appartement. Ik vind het fantastisch hoe slim dit huis is ingericht- de platenverzameling waardoor er een wand is gecreëerd, het luikje om de keuken af te sluiten van het bed, dat hoofdbord wat ook dient als opbergbak – het is allemaal zo slim en stijlvol opgelost. Extra leuk: de budget-friendly opgeknapte keuken.

⫸ voor tijdens je koffiepauze: never too small

Deze filmpjes (van +-) zijn echt perfect om te kijken tijdens een koffiepauze. De ontwerpers en architecten van deze appartementen vertellen kort de keuzes die ze hebben gemaakt. Je ziet een before en een after (altijd leuk toch?) en het kijkt heerlijk makkelijk weg. Op dit moment het beste wat ik ooit op youtube heb gevonden.

⫸ Voor meer inspiratie

Bovenstaande was mijn absolute top 3- maar mocht je meer inspiratie willen, volg dan dit bord op mijn pinterest waar ik inspirerende ruimtes en oplossingen voor klein wonen deel.

Leuk als ik meer deel over klein wonen? Laat het me vooral weten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s