badkamer renovatie

De badkamerverbouwing vond ik echt een hoofdpijndossier. Hoewel we eerder een huis hebben verbouwd, was dit voor mij de eerste keer dat ik een badkamer moest ontwerpen. Gelukkig had ik al een aantal jaar me suf gepind en tig ideeën verzameld. Ik maakte een moodboard en de rest zou wel loslopen, toch?

Niet dus, want die leuke betonnen wasbakken en gouden kranen zijn niet alleen mégaduur, ook doet iedereen er heel geheimzinnig over over hoe ze eraan komen (waarschijnlijk willen ze niet aan de helse zoektocht herinnerd worden). Daarom ga ik al mijn ‘geheimen’ met jullie delen. Wel gefilterd, want iedere ruimte is nou eenmaal anders. Ik zal hier meerdere berichten over schrijven. Ik begin met een aantal tips voor de aanpak. De volgende keer zal ik ingaan op de producten en keuzes die ik heb gemaakt. Stuur me een berichtje als je vragen hebt. Ik hoor het ook graag als jij je verhaal wilt delen, of wat tips hebt ter aanvulling!

begin nú!

oke, je hoeft niet vandaag al je oude badkamer eruit te slopen (dat wil je doen wanneer de zoveelste tegelzetter niet afzegt), maar begin met de oriëntatie. Ook wanneer je je badkamer pas over een jaar wilt doen. Breng in kaart wat je wilt en maak een verdeling. Wat is nodig – wat maakt de sfeer – wat is luxe. Maak ook alvast een (geschatte) begroting. Hoe gedetailleerder, hoe nauwkeuriger je keuzes zult maken.

Dit klinkt voor de hand liggend, maar is heel makkelijk om te vergeten. De begroting is je basis, je houvast. Als voorbeeld heb ik hier mijn moodboard, hieruit kon ik een paar elementen halen die ik echt heel belangrijk vond voor de sfeer. Weet je zeker dat die tegels wilt hebben om de juiste sfeer te krijgen? Bezuinig op iets anders of kies ervoor om alleen een klein stukje te doen.

Wanneer het lukt, plan dan het dan niet op de dag. Wanneer je een stucadoor moet afzeggen en de week erna een tegelzetter voor de deur hebt staan betekent dit dat je een oplossing moet bedenken. En last minute iets moeten regelen kost vaak extra geld.

stel prioriteiten & kill your darlings

Zo was het voor mij echt een prioriteit om te kijken naar zwarte kranen (ook al heb ik lang getwijfeld over brons), wilde ik wel tegels (<3) maar niet een heel getegeld hok en wilde ik natuurlijke materialen laten terugkomen. Hierdoor wist ik waar ik mijn tijd in moest investeren. Natuurlijke materialen kunnen in kleine dingen terugkomen, dus een heel badmeubel van hout (=duur) was niet de dealbreaker. Tegels wilde ik heel graag, maar deze waren wel duur. Ik moest dus én kijken naar een goede tweede optie én al mijn inspector gadget skills inzetten om de goedkoopste tegels te krijgen. Hierdoor kon ik wél mijn droombadmeubel loslaten en hoefde ik ook niet iedere timmerman in de omgeving te benaderen voor het badmeubel. Een simpel wit wasmeubel was voldoende. Ik wist waar ik op kon bezuinigen en waarin ik wilde investeren. Ik heb me kapot gezocht naar tegels en kranen, maar ook hoe andere dingen goedkoper konden. Wij hebben bijvoorbeeld bespaard door de beton stuc alleen op de muren in de douchehoek te doen, niet te kiezen voor maatwerk en genoegen nemen met. Het plafond in de douchehoek is dus gewoon geverfd met speciale badkamerverf en we zorgen ervoor dat de badkamer goed geventileerd wordt.

Hier komt bij: staar je niet blind op details, écht een valkuil wanneer je een huis aan het verbouwen bent en je opeens moet kiezen uit 50 tinten wit. Ik vond het bijvoorbeeld moeilijk om een douchescherm die helemaal paste en een zwarte rand zou hebben los te laten, uiteindelijk heb ik me geen tel gestoord aan ons ‘simpele’ douchescherm.

vraag hulp & hossel rond

Betrek mensen die waarde toevoegen bij je plannen, praat erover. Kijk door de ogen van iemand anders. Er zijn genoeg mensen die hun badkamer hebben verbouwd en die hebben vast wat geleerd. Misschien heeft iemand nét die ene tip of opmerking (waarom doe het niet zo en zo) wat bij twijfels wegneemt of op ideeën brengt.

Vraag bij verschillende bedrijven offertes aan. Er wordt nu veel gebouwd en verbouwd, dus om werk zitten aannemers niet verlegen. Wij hebben heel uiteenlopende prijzen gehoord en wisten door dit tijdig te doen waar we aan toe waren. Ook merkte ik dat aannemers nog weleens van mening verschillen. Voor de tegels die ik had uitgekozen werd aangeraden om te kiezen voor een tegelzetter die erin gespecialiseerd is. Deze woonden helaas allemaal te ver weg waardoor de kosten teveel zouden oplopen, maar een aantal wilden me desondanks toch helpen door telefonisch mee te denken en advies te geven.

Neem dus de tijd om dingen zelf uit te zoeken. Wij hadden ook wel het geluk dat we heel handige mensen in onze omgeving hadden die ons konden helpen. Die hebben we natuurlijk als eerste gebeld.

Ga niet alle badkamerwinkels af

Het is echt zonde van je weekend om langs allemaal badkamerwinkels te gaan, sorry. Je komt teleurgesteld terug want alles is hetzelfde, het nét niet en je hoofd duizelt van alle kortingen en verschil in prijzen. Uiteindelijk is het assortiment grotendeels hetzelfde, dus doe je ding op internet. Fijn is dat je kan filteren en dus niet naar badmeubels aan het kijken bent waar je na een uur wikken en wegen erachter komt dat hij helemaal niet geleverd kan worden in het formaat wat je nodig hebt. Maak een selectie, bekijk die in de winkel en ga dan pas om tafel met de verkoper.

Doe zoveel mogelijk zelf

Nogal voor de hand liggend, maar dit is echt het goedkoopst. De tegelvloer heeft mijn man zelf gelegd samen met een heel handige vriend uit de bouw. Gelukkig had hij ook materiaal als een tegelsnijder. Maar zelfs als we dat hadden moeten aanschaffen, waren we nog goedkoper uit geweest. Onderschat het niet, manuren zijn niet voor niets duur want ze kunnen heus wel wat. De vloer durfden we zelf aan omdat het handgemaakte tegels zijn, die zijn dus allemaal net verschillend van formaat en hoeven niet helemaal recht te liggen – sterker nog, dat is veel minder mooi!

Bedenk het ook zelf

We waren eerst echt niet van plan een tegelvloer zelf te leggen, maar we konden ons niet vinden in de adviezen van de tegelzetters die we spraken. Omdat we in een jaren 30 huis wonen, kan nou eenmaal niet alles. De vloer moest vervangen worden, er moest een dikke betonlaag op om te zorgen voor stevigheid. Als we ook nog vloerverwarming wilden, werd het nog véél dikker, en als we tegels in de douchehoek wilden moesten we wel kiezen voor een aparte bak en een metalen frame om het douchescherm te ondersteunen. Daar gingen onze plannen. Maar het voelde niet goed, het klonk niet logisch. De badkamervloer moest op de draagbalken, die waren nog in uitstekende staat. De houten vloer die erop zat was rot. En de douchehoek schuin af laten lopen moest toch wel te realiseren zijn, want als we nou gewoon een rand van tegels maakten? of de douchehoek lager dan de rest, dan was het toch ook te realiseren? En vloerverwarmingsmatten zijn toch maar een halve cm dik? Ondertussen waren we ook het bouwmateriaal Q-board tegengekomen, daar zagen we ook mogelijkheden in.

Deze vragen hebben we hebben we vervolgens gesteld en toen kregen we hele andere antwoorden. Dit zou niet het eerste advies zijn, want het is simpelweg niet de meest gangbare, en niet zelf getest. Maar ook mensen die er verstand van hadden zagen er wel wat in.Geen dikke betonlaag dus, maar een laag q-board over een nieuwe ondervloer, waarop we een hoogteverschil maakten met de tegellijm en de tegels schuin aflopend neer te leggen bij de douchehoek. Klaar!

Een volgende keer ga ik meer in over de keuzes die wij hebben gemaakt. Ook de de dingen die mis zijn gegaan en die ik een volgende keer anders zou doen. Heb je een vraag of iets ter aanvulling? laat het mij weten, vind ik alleen maar leuk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s